Thursday, January 13, 2011

Supi se rvou o majetek bývalé IPB

Před čtyřmi lety (3.8.2006) jsem publikoval (spolu Honzou Smolkou) v Denikách článek o IPB a jedné z kauz s ní spojených. V souvislosti s poslední arbitráží mne napadlo článek dohledat. Protože ale už není nikde online, dávám ho sem celý. Třeba se bude někomu hodit.


Supi se rvou o majetek bývalé IPB
Josef Šlerka, Jan Smolka

Bylo to hnízdo finanční mafie?
Po sedmi letech od doby, kdy zmizel v propadlišti finanční obr zvaný Investiční a Poštovní banka (IPB), se znovu objevuje kauza, která přivedla mnoho lidí k nevídanému bohatství a jiné na smetiště dějin. Majetky IPB před lety zmizely mezi desítkami nejrůznějších investičních firem a dodnes se je nepodařilo všechny dohledat. Jediné, co po nich zůstalo státu, jsou miliardové dluhy. Zajímavé je, že i dnes zůstávají ve hře stejní aktéři jako na počátku.

Praha - Podle všech dostupných informací jsme právě svědky jedné z mnoha bitev v boji o bývalý majetek Investiční a Poštovní banky. Na jedné straně je tu řada bývalých manažerů IPB, kteří se stali majiteli dceřiných společností banky - jako například RNDr. Marek Šoltés - a proti nim stojí velcí investoři, jakými jsou kupříkladu kontroverzní podnikatel Alexander Rebjonok nebo slovenské impérium JaT Finance Group. Mezi nimi se pohybují hráči nejrůznější úrovně. Jedním z nich je například současný majitel TV Prima Ivan Zach.

Vynořila se velryba neboli Cetus
V poslední době se objevuje jméno společnosti Cetus (což je latinský název pro velrybu), přesněji prodej pohledávky této společnosti britské firmě Arowrise. Prodej provází mnoho nejasností. Stát vymáhá na Cetusu tři miliardy korun, od firmy Arrowrise dostane 550 milionů.
Na první pohled to vypadá jako nevýhodný obchod, jenže firma Cetus je v likvidaci a podle auditovaných odhadů má její pohledávka cenu zhruba dvě stě milionů korun. Přesto někomu stálo za to uplatit členku představenstva České konsolidační agentury (ČKA) Radku Kafkovou dvěma miliony, aby zajistila prodej pohledávky.
Když policisté zatkli Radku Kafkovou a další dva obviněné, začala finanční policie zabavovat majetek osob a firem spojených s tímto případem. Brzo se objevily informace, že byly obstaveny účty Cetusu, tedy firmy, jejíž pohledávka byla prodána. Protikorupční policie totiž soudí, že se firma mohla pokusit koupit svůj vlastní dluh prostřednictvím nastrčené firmy. Jenže to se nesmí.
V současné době je toto předmětem trestního řízení,“ říká k tomu pplk. Miloslav Brych, současný ředitel protikorpučního útvaru.
Podle všech údajů to nebylo poslední zatčení v ČKA. Jak nám ostatně potvrdil i pplk. Brych: „Okruh obviněných v ČKA se bude rozšiřovat.“ Tyto případy souvisejí s prodejem pohledávek konsolidační agentury.
Jenže vše má svůj háček: prodej pohledávek se děje obálkovou metodou. Kafková by tedy musela tajně a protizákonně obálky otevřít a podívat se, jaká je nejvyšší nabídka, což je proces nesmírně riskantní. Přesto to v případě Cetusu stálo někomu za to.

Já viděl divoký koně
Firma Cetus je v likvidaci a patří mezi nejlepší „bílé koně“ v novodobých českých dějinách. Byla spolu s řadou dalších firem založena, aby kryla některé operace Investiční a Poštovní banky. Podle platných zákonů totiž banky nesmějí podnikat, a tak se na trhu objevily společnosti Cetus, Domeana, PV Brokers a řada dalších. Základem bylo vždy personální provázání s IPB.
Majitelem Cetusu se stal bývalý náměstek ředitele IPB RNDr. Marek Šoltés, v představenstvu seděl mimo jiné i Ing. Michal Vodrážka, bývalý člen představenstva IPB.
IPB se zachovala vůči firmě Cetus velkoryse. Pro začátek jí půjčila 241 milionů korun. Na oplátku za ně Cetus odkoupil od IPB akcie ve stejné hodnotě.
Cetus se zato podílel na řadě pozoruhodných kousků bývalého managementu IPB. Kupříkladu sehrál významnou roli při pokusu ovládnout severočeskou chemickou společnost Setuza. V roce 1998 se zapojil do řetězce podivných transakcí, během nichž akcie Setuzy prošly rukama IPB, RIF (Restituční fond První investiční společnosti), SP Group, Cetusu a Bankovního holdingu. Společnost Setuza dnes patří do impéria kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra.
Když Československá obchodní banka (ČSOB) převzala před několika lety IPB, ukázalo se, že Cetus a Domeana dluží celkem čtyři miliardy korun. Na vrcholu své slávy přitom Cetus vlastnil řadu lukrativních podílů ve firmách po celé republice, například podíl v IPB Pojišťovně (35 %), v Českomoravském penzijním fondu (41 %) nebo v Elektromontážích Liberec (92 %). O některé přišel, jiné vlastní dodnes.

Cesty vedou do Karlových Varů
Ředitel společnosti Cetus Martin Šoltés patří mezi štiky českého podnikatelského trhu. Kromě svého působení v IPB a firmě Cetus byl například i jednatelem společnosti FTV Premiéra, které patří televize Prima, a blízkým spolupracovníkem jejího majitele Ivana Zacha.
Právě převzetí Primy Zachem a jeho lidmi je dobrou ukázkou neuvěřitelného propletence kolem bývalého majetku IPB, v němž jsou zapojeny stále stejné osoby.
Před čtyřmi lety se Zachovi podařilo zachránit Primu před bankrotem, a to i díky pomoci Šoltyse. ČSOB, která vlastnila podíl v televizi, byla nakonec vyšachována. Stejně jako vlastnící dalších pohledávek. Zach peníze získal a pohledávky vůči bývalé IPB odkoupil. Odkud peníze přišly, nikdo neví.
Nápovědu ale můžeme hledat v Karlových Varech, přesněji v kontaktech Zacha s pozoruhodným lázeňským podnikatelem ruského původu panem Alexandrem Rebjonokem. Kdo je Rebjonok? V minulosti byl prošetřován BIS, spekuluje se o něm jako o bývalém agentovi sovětské tajné služby KGB. Zlí jazykové tvrdí, že není vůbec jisté, odkud přišly peníze do jeho firem.
Rebjonok se zná se Zachem dlouho. Ivan Zach byl členem dozorčí rady společnosti Golf Resort Karlovy Vary, Rebjonok byl v té samé době předsedou jejího představenstva. Díky tomu se objevily spekulace, že TV Prima byla zachráněna pomocí peněz pana Rebjonka. Ten za ně Zachovi vykoupil dluhy, které měl jak vůči ČSOB, tak i vůči slovenské společnosti JaT Finance Group, která skoupila řadu pohledávek po IPB. Jak uvidíme, toto impérium se v celém případu objeví znovu.
Pro dokreslení: pan Šoltés je dnes majitelem firmy Lázně-Bohemia, která patří k lídrům českého lázeňství. A co je pozoruhodné, přesněji řečeno typické: Dlouhou dobu zasedala v této společnosti paní Marie Rebjonková, manželka Alexandra Rebjonka.

Kam letí šíp?
Vraťme se nyní ke kupci dluhu firmy Cetusu, britské firmě Arrowrise, která vyvolává řadu otázek. Ještě před pěti lety byla tato firma na seznamu společností, které směřovaly do likvidace. Ruská společnost Goodwin ji dokonce nabízela k odprodeji firmám, které se chtějí legálně přesunout z Ruska do Velké Británie. Vše se změnilo v roce 2002, společnost byla kýmsi koupena a brzy navýšila svůj kapitál.
Tehdy se Arrowrise poprvé objevuje na českém trhu. Žaluje totiž televizi Prima v šesti soudních sporech o 1,8 miliardy korun. V roce 2003 dochází k mimosoudnímu vyrovnání. Prima se zavazuje vyplatit za svůj dluh 140 milionů korun v sedmi splátkách. Poslední splátku má zaplatit v listopadu tohoto roku.
Podle výroční zprávy je současným vlastníkem firmy společnost Amicorp, která se specializuje na investiční poradenství. Jejím smyslem je spravovat majetek na pokyn klienta. I výroční zpráva Arrrowrise je velmi podivná; firma má dvě akcie, obě o nominální hodnotě jedné libry. Na účtech měla koncem loňského roku 410 000 dolarů, dalších 405 000 dolarů pak dlužila. Makléřské firmy hodnotí Arrowrise jako firmu s neobvykle vysokým rizkem investice. Jejím jednatelem je muž jménem Gerald Alan Mowles. Ten figuruje i v několika dalších podobně rizikových společnostech. Zvláštní místo mezi nimi zajímají firmy DALTON & PARKES LIMITED a WELLAND INVESTMENTS LIMITED. Obě dvě totiž patří mezi dceřiné a spřátelené firmy společnosti JaT Finance Group slovenského miliardáře Jozefa Tkáče.

Pes, který se honí za svým ocasem?
Zdá se, že se tak finanční kruh uzavírá. Právě společnost JaT Finance Group totiž před lety koupila řadu pohledávek TV Prima, a jak se nyní ukazuje, nejen přímo, ale i prostřednictvím spřátelených firem jako Arrowrise. Dnes se Tkáč a jeho lidé zřejmě opět vracejí do hry a bojují o majetek po bývalé IPB s těmi samými hráči jako před lety. Zatím však není jasné, kdo bude nakonec vítězem. Dokonce je možné, že Tkáčovi lidé dnes pomáhají Šoltésovi samotnému koupit své vlastní dluhy. Pak by celá situace připomínala pověstného psa, který se honí za svým ocasem.
Jisté však je, že Cetus vlastní podíly v akciích, které někomu mají posloužit k ovládnutí podílů v jiných firmách a zpřístupnit tak zisky mnohem větší. Vysoké natolik, aby přivedli zúčastněné firmy k milionovým úplatků.

No comments: