Wednesday, August 23, 2006

Nové pasy: větší bezpečnost či kšeft?

Od první září budou Češi dostávat nové pasy. Vybaveny budou tak zvanými biometrickými údaji. Co to praxi znamená? Nový cestovní doklad bude vybaven čipem, který bude obsahovat údaje o svém majiteli. Zpočátku jeho fotografii, později otisky prstů, případně popis jeho DNA.

Důvodem pro zavedení biometrických pasů je pocit sílícího nebezpečí z terorismu. Příběh jeho zavádění je pak smutnou ukázkou lesku a bídy naší mladé demokracie. Po útocích 11. září 2001 klesala hodnota akcií takřka všech amerických firem. Jednou z výjimek byly firmy věnující se vývoji a zavádění bezpečnostních systémů na bázi biometrických údajů.

Investorům bylo jasné, že investice do nich je investicí dobrou. Spojení osobních údajů, elektroniky a biologie je dobrých obchod. O tři roky později požádaly Spojené státy Evropskou unii, aby ve svých zemích zavedla biometrické pasy, pokud se tak nestane, nechá americká vláda obnovit vízovou povinnost pro celou Evropu. Termín byl 28. srpna 2006. Česká republika ho stihla jako poslední z členských zemí. Navíc způsobem, který mnohdy budí obavy.

... psáno pro Deníky Bohemia, zbytek textu najdete zde.

No comments: