Wednesday, August 30, 2006

Zlevněte cigarety!

Zdraží cigarety. Vláda získá chybějící peníze pro svůj rozpočet, splní předčasně direktivu Evropské unie a ke všemu sníží počet kuřáků. To jsou jistě dobré zprávy. Denně totiž u nás na následky kouření zemře předčasně 50 lidí. Nebojte se, nebudu vám vysvětlovat, jak moc škodlivé kouření je. Ostatně nekuřáci i kuřáci to vědí. Chtěl bych se chytit onoho slůvka předčasně. A zamyslet se, zda bylo od vlády skutečně odpovědné zdražit cigarety. Rovnou říkám, že ne!

Vypadá to krásně: lidé budou zdravější a hlavně se dožijí vyššího věku. Jenže to má háček. Kdo to bude platit? Ptáte se co? Přeci zvýšení počtu živých lidí v naší společnosti! Důchodový systém si už dnes sahá na dno, zdravotníci nevědí dne ani hodiny, domovy důchodců praskají ve švech. Náš stát další nápor živých nezvládne! Ačkoli se to nezdá, tak zdražení cigaret je jen dalším způsobem, jak v budoucnu zvýšit státní deficit. Chtěla-li vláda snížit své výdaje, měla by cigarety naopak zlevnit. Možná je i zadarmo rozdávat dětem.

Nebojte, nemyslím to úplně vážně. Ale vážné je, že vláda nesystémovým zdražováním cigaret látá děravý rozpočet. Místo toho by měla provést skutečně důraznou důchodovou a zdravotní reformu. Toho se však zatím nedočkáme.

... publikováno dnes v Denících Bohemia.

1 comment:

eleron said...

Ahoj Pepo, no tak to snad ne, něco konstruktivnějšího by to chtělo.. Zdraví nekuřák Láďa Řehák