Wednesday, August 23, 2006

Včera Jirka, zítra Mirek

Od zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy uplynuly již tři měsíce. Pesimisté sýčkují, že se nic nezměnilo. Optimisté tvrdí, že už nejde zamést pod koberce podezřelé kontakty špiček ČSSD a podsvětí. Socialisté oponují, že je to celé bohapustý výmysl. Občanští demokraté zase říkají, že si nová vláda na ty výmysly posvítí. Celkově je ale vlastně ticho po pěšině. Nezměnilo na tom nic ani včerejší zasedání vlády, které mělo zprávu o prošetřování celé kauzy projednat.

Jen v té spleti hlasů a ohlasů zaniká jedna podstatná věc. Vztah mezi organizovaný zločinem a sociálními demokraty není vztah ideové blízkosti, ale čistý pragmatismus zločinu. Mafie u nás neměla zájem propojit se socialisty, dokud nebyly při moci.

To ví ostatně i ODS. Právě ona přišla o vládu kvůli zprávám o nejasných sponzorech, vytunelovaných bankách a ztracených milionech při velké privatizaci. I ona prorůstala s organizovaným zločinem, když ještě byla při moci.

Korupce je nemoc společnosti, ne jednotlivých stran. Nepomáhá proti ni jen výměna politiků a potrestání zkorumpovaných úředníků, ale celková očista společnosti. Jinak se může snadno přihodit, že na pranýři kde, včera kamenovali Paroubka, může zítra stát Topolánek. Šibalové mají vždy stranickou knížku toho, kdo vládne.

(komentář pro Deníky Bohemia, 23. srpna 2006)

No comments: