Monday, September 04, 2006

Spravedlnost v síti

Policie minulý týden zatkla dva mladé neonacisty za výrobu závadných internetových stránek. Ta zpráva by neměla zaniknout! Je totiž signálem, že se čeští strážci zákona vydali opět na průzkum neznámé krajiny. Internet je totiž u nás doposud jakýmsi obrovským divokým Západem, kterého se bojí tři čtvrtiny občanů. Není se co divit. Vykrádání účtu, pedofilie, obchod s drogami: ano, i to je realita internetu. Sprosté nadávky, antisemitské výkřiky a výzvy k zabíjení v komentářích čtenářů na zpravodajských serverech jsou smutným důkazem našeho čecháčkovství.

Chráněni anonymitou, dopouští se mnozí činů, za které by se jinde styděli. Dělají věci, za které by lidově řečeno šli sedět. Vede je k tomu zdánlivá beztrestnost. Stisknout klávesu je přeci tak jednoduché, že to nemůže být trestné. Zřejmě tak uvažovali i naši malí neonacisté. Z omylu je vyvedla policie, a to je zatraceně dobře.

Moderní společnost bude čím dál více závislá na informační superdálnici se jménem internet. S jeho pomocí můžeme nakupovat, podávat daňová přiznání i komunikovat s přáteli. Chce to jediné: důvěru, že i v tom nehmatatelném světě platí právo. Potřebujeme důvěru, že trestný čin je trestným činem i na internetu. Důvěru, že pachatel za něj dostane skutečný trest v našem hmatatelném světě.

...psáno pro Deníky Bohemia

1 comment:

eleron said...

Ahoj Pepo, docela fakt rozumné názory.. Jen tak dále a možná si někdy i koupím Deník.. hehe Zdraví Láďa Řehák