Tuesday, September 19, 2006

Mediační a probační ostuda - díl první

Úředník léta okrádal stát

PRAHA - Bývalý pracovník ministerstva spravedlnosti Michal Turkovič připravil svého zaměstnavatele o více než milion korun. Bylo to ještě před tím, než se neúspěšně pokusil objednat zboží na falešné faktury ministerstva, přičemž ho zadržela policie. Turkovič přitom na úřadu zůstával i přesto, že jeho nadřízení věděli o jeho odsouzení za podvody, které spáchal v minulosti.

Na ministerstvo nastoupil Turkovič už v roce 2003. Tehdy se mu trest podařilo zatajit. A nešlo o maličkosti: například ministerstvo kultury připravil o téměř čtyři miliony korun.

„Při pracovním pohovoru předložil starý výpis z trestního rejstříku. Bohužel si toho naše pracovnice nevšimla,“ vysvětluje ředitel Probační a mediační služby Pavel Štern.

V době, kdy Turkovič nastupoval na místo výpočetního technika Probační a mediační služby, kontrolované ministerstvem spravedlnosti, byl vlastně sám jejím klientem. Byl totiž za jiný delikt odsouzen k veřejně prospěšným pracím.

Pro instituci, která na něj měla dohlížet, objednával počítače, kontroloval faktury a vypisoval veřejné zakázky. Na to, že je odsouzen, se přišlo až v lednu 2005, když mu vypršela roční lhůta, kdy si mohl svůj trest odpracovat. A úřad, ve kterém pracoval, se o něj začal zajímat. „Věděli jsme, že byl pan Turkovič odsouzen k prospěšným pracím. Chtěli jsme ale zabezpečit chod a předání jeho oddělení, tak jsme s ním podepsali ukončení práce až po určité době,“ říká ředitel služby Štern. Turkovič tak na místě zůstal o půl roku déle.

Během něj dokázal připravit ministerstvo spravedlnosti o další statisíce. Když z úřadu odcházel, zůstala po něm škoda za více než milion korun. „Dnes probíhá na Probační a mediační službě hloubková kontrola a zdá se, že škoda bude ještě větší,“ přiznává Štern.


... publikováno v Pražském deníku

No comments: