Wednesday, September 13, 2006

Hostka nahradí podezřelý Navrátil

Šéf Národního bezpečnostního úřadu Petr Hostek rezignoval na svou funkci. Jako důvod pro náš list uvedl, že chápal své působení v čele úřadu jako dočasné.

"Já jsem se choval vždy jako loajální úředník, a právě proto si myslím, že moje rezignace je to nejlepší, co teď mohu udělat," uvedl. Hostek nastoupil do vedení NBÚ před necelými pěti měsíci. Vystřídal ve funkci Jana Mareše podezřelého z kontaktů se členy skupiny kolem souzeného soudce Berky.

Během Hostkova působení se podařilo úřad stabilizovat a zbavit podezření, že úniky informací pokračují.

Hostek popřel, že by za jeho odchodem byl spor s novým ministrem vnitra Ivanem Langerem. Hostkův NBÚ totiž podal v srpnu žalobu na neznámého pachatele kvůli úniku informací z tzv. Kubiceho zprávy. Podezřelým je právě Langer. "Moje vztahy s panem Langerem i ministerstvem vnitra jsou korektní," uvedl Hostek.

NBÚ patří k nejdůležitějším bezpečnostním úřadům v zemi, má na starosti například bezpečnostní prověrky. Jejich držitelé jsou pak oprávněni pracovat s tajnými informacemi. Kandidátem na post nového ředitele NBÚ je dosavadní náměstek šéfa BIS Dušan Navrátil.

Pokud se jím skutečně stane, bude to znamenat jeho návrat na tento úřad po sedmi letech. Navrátil tu totiž již pracoval jako náměstek tehdejšího ředitele. Už jeho první "přestup" z NBÚ do BIS byl provázen pochybami. Hlavním terčem kritiky byly jeho podezřelé kontakty a obchody z dob, kdy byl ještě poslancem za ODA a později ODS.

Ještě jako poslanec a předseda komise pro kontrolu Vojenského obranného zpravodajství podnikl v roce 1997 cestu do Spojených států. Celou akci tehdy financovala firma Unisys, s.r.o. Bylo to v době, kdy se zároveň ucházela ve veřejné soutěži o realizaci štábního informačního systému pro českou armádu.

Další škraloup na jeho minulosti představuje i krátké členství v dozorčí radě společnosti Informex Group Holding. Předsedou představenstva společnosti byl Antonín Baudyš, v dozorčích orgánech seděli kromě Navrátila i Tomáš Ježek a Petr Čermák. Okolo činnosti firmy proběhla řada policejních šetření – například zakladatel Antonín Moravec přivedl ke krachu Kreditní a průmyslovou banku. Navrátil na svou funkci však včas rezignoval, a nebyl tak policií vyšetřován.

... publikováno v Denících Bohemia.

No comments: