Saturday, September 09, 2006

České miny naprodej

Česká firma vyvezla do Bulharska několik desítek tisíc protitankových min. Jednalo se miny typu PT Mi-Ba-III, které měly být údajně odborně zneškodněné. Drobnou úpravou je však šlo uvést do opět do provozu. Kde jsou miny dnes, nikdo netuší. Celou věc šetří policie.

Ministerstvo obrany si na likvidaci svých zásob o velikosti 338 tun výbušnin najalo několik českých soukromých firem. Jedna z nich, Poličské strojírny, však provedla deaktivaci výbušnin tak lajdácky, že po drobné mechanické úpravě mohly být miny opět funkční.
„Za poměrně laciných nákladů se tam dá vložit jakýsi O kroužek a tím pádem je munice znovu obnovitelná. Proto jsme okamžitě vedení resortu obrany navrhli řešení, to bylo okamžitě akceptováno, technologie byla změněna, celá munice se vlastně roztrhá a tím už není nikdy obnovitelná,“ uvádí k tomu mluvčí vojenské rozvědky Ladislav Šticha.

Šéf Poličských strojíren Pavel Trávníček však popírá, že by věděl o možnosti znovu aktivovat původní miny. „My rozebereme kompletně celou minu a zůstanou nám části a původní suroviny. Tedy tritol znečistěný bakelitem a ten potom prodáváme dál,“ říká k tomu Trávníčkem. Poličská strojírna patří skupině Omnipol. Tu ovládá Richard Háva, přítel bývalého předsedy KDÚ-ČSL Miroslava Kalouska. Vztahy mezi Kalouskem a Hávou jsou natolik přátelské, že Hává dokonce původně platil Kalouskovi luxusní byt v pražském Veleslavíně. Lidovecký náměstek Jaroslav Kopřiva měl ostatně na starosti tuto zakázku i na ministerstvu obrany. Oba dva musí vysvětlit svoji roli v podivném výběrovém řízení za tři miliardy. Tím ovšem náš příběh nekončí.

Kupcem „neškodného odpadu“ v tomto případě byla pražská společnost STV Group. Ta vše obratem prodala do Bulharska. A to i přesto, že ministerstvo vnitra již loni tento prodej nedoporučilo. Důvodem byl mimo jiné i nedostatek informací o společnosti Inusha, která měla miny koupit.

Přitom Bulharsko bylo výrobcem kopií našich min pod názvem PMT-BA-III. Nejpravděpodobnější tedy je, že Inusha převzala české miny, uvedla je do provozu a prodala do třetích zemí.
Bezpečnostní experti spekulují především o Sýrii a Etiopii. Navíc existuje podezření, že vyvezené miny porušují mezinárodní dohody.

Vojenská rozvědka se snaží největší polistopadový skandál české armády bagatelizovat. Tvrdí, že se nepotvrdil vývoz těchto min do třetích zemí a že se miny již likvidují novým způsobem. Celý případ šetří nejvyšší státní zastupitelství. O tom, zda bude postoupen před soud, rozhodne do několika měsíců.

Poznámka: Co je PT Mi-Ba-III?
Česká protitanková mina PT Mi-Ba-III byla sice vyráběna krátce, přesto se stala velice populární. Je totiž konstruována z bakelitu a není tedy zachytitelná detektorem kovů. Tvarem nejvíce připomíná malou pneumatiku. Jedna nálož má razanci 7 kg TNT. V Bulharsku se vyráběla její kopie pod názvem PMT-BA-III. Masově byla nasazena v konfliktech v Angole, Kuvajtu, Mozambiku a Namíbii.

No comments: