Sunday, February 11, 2007

Služební zákon díl druhý - Zákon bere policistům hodnosti

„Sloužím už deset let a nebylo to vždy jednoduchý, ale teď poprvé mam chuť s tím seknout,“ říká pětatřicetiletý policista z Prahy, který si nepřál být jmenován. Hlavním důvodem je nový služební zákon, který přinesl policistům řadu problémů. „Když jsem šel třeba ve svátek na celodenní službu do práce, tak jsem za to doslal příplatek, stejně jako za noční přesčasy a další služby. Tyhle všechny příplatky zákon sebral, že se prý projeví v navýšení platu,“ líčí svou situaci a dodává, že tomu nevěří. „Ředitel tvrdí, že mu letos na mzdy přišlo o 16 Kč na jednoho a měsíc, to není vtip,“ vysvětluje své obavy policista. „Když nepůjdu ani na jeden přesčas, tak na tom budu hodinově sice o tři procenta líp, ale každou hodinou, kterou tu strávím na víc, to klesá a výsledek bude spíš záporný,“ popisuje absurditu nový pravidel policista.

Obava ze snížení mezd není jediná věc, která ochránce zákona trápí. „Na Silvestra jsem šel spát jako kapitán, na Nový rok jsem se probudil jako podporučík,“ líčí svou degradaci východočeský policista. Snížení hodnosti postihlo místopředsedu odborového svazu policistů Alexander Burda, ten sestoupil z majora na poručíka. Může za to nový systém hodností, který patří mezi další novinky služebního zákona.

„Hodnosti teď říkají, v jaké funkci pracuje policista, ne kolik je v ní let,“ vysvětluje Ivana Langer změnu v zákoně. On sám by však byl pro zrušení všech hodností a ponechání jen civilních označení jako je komisař, inspektor či rada. Hodnosti jsou prý zachovány na přání policistů. „Udělali jsme si mezi policisty anketu a všechny krajské správy krom severomoravské, byli pro zachování hodností i za cenu toho, že dojde k jejich snižování,“ vysvětloval bývalý ministr vnitra Stanislav Gross poslancům. Jenže policisté sami říkají dnes něco jiného. „Někteří nejvyšších funkcionářů se nechtěli vzdát svých generálských frček a tak trvali na hodnosti, je v tom hodně ješitnosti,“ říká jeden z členů odborového svazu NOSDP o jedné z příčin současné policejní krize.

Situace v české policii je natolik dramatická, že se o ní přiletěl přesvědčit i šéf mezinárodní policejní centraly EuroCOP Heinz Kiefer.

David Jareš, Josef Šlerka

Seriál vyšel v Deníkách

No comments: