Sunday, February 11, 2007

Služební zákon díl pátý - Vnitro neví, kde vezme na mzdy policistů

Policisté netrpělivě čekají na své první letošní výplaty. Ty budou počítány podle nových tarifů a mnoha z policistů hrozí platový pokles o dva až tři tisíce korun. „Musíme počkat na první výplaty,“ říká ministr vnitra Ivan Langer a doplňuje, že ani ty nebudou zcela směrodatné, protože nelze srovnávat prosincové platy navýšené o příplatky a platy lednové bez nich.

„Vláda bude muset navýšit mzdové prostředky pro policii,“ tvrdí bývalý ministr vnitra František Bublan. Na otázku, kde peníze vzít, však odpovídá, že to bude starost vlády. „Bude muset přesunout peníze z jedné kapitoly do druhé,“ říká Bublan. S tím ale nesouhlasí ministerstvo financí. „Našim úkolem není zajišťovat výdaje navíc, my musíme především střežit finanční disciplínu,” říká jeho šéf Miroslav Kalousek.

Zatímco mezi policisty a dalšími to vře kvůli současným platovým předpisům, ministra vnitra trápí jiný problém. „Letos jsme získali od vlády jednu miliardu korun, zbylé půl miliardy jsme museli najít ve vlastních zdrojích. Kde vezmeme peníze příští rok, to ale nikdo neví. Budeme je muset někde sehnat,“ říká ministr Langer. Jeho pozice rozhodně nebude jednoduchá, protože již v minulosti k největším kritikům zákona patřil dnešní ministr financí. „Více než osmdesát procent lidí má nižší plat, než bude budoucí plat policistů,“ říkal před dvěma lety a svůj kritický názor nezměnil dodnes. Potvrzuje tak slova šéfa evropských policejních odborů Heinze Kiefra. „Největším nepřítelem policistů v každé zemi není ministr vnitra, ale ministr financí,“ zažertoval při své pondělní návštěvě v České republice.

Seriál vyšel v Denikách.

No comments: