Sunday, February 11, 2007

Služební zákon díl třetí - Nový služební zákon rozpálil i hasiče

Nový služební zákon rozčílil nejen policisty. Vře to i mezi hasiči. „Po devítileté službě ve výjezdu přišla degradace a o 4000 Kč nižší plat! To je výsledek nového zákona,“ rozčiluje se jeden z středočeských požárníků a dodává, že to znevažuje jejich práci. A nemyslí si to sám. „Půjdu taky, jsme rozhořčeni přístupem našich odborů,“ říká jeden z výjezdových hasičů.

„Největším zklamáním je snížení výše rizikových příplatků,“ vysvětluje šéf hasičských odborů Vladimír Mühlfeit, že by ale odbory selhaly, popírá. „Propad hrozil až jedné třetině zaměstnanců, a to v průměru v řádech dvou až tří tisíc korun. Vyvolali jsme jednání s ministrem vnitra a od března by mělo začít narovnávání platů,“ říká Mühlfeit. „U nikoho nemělo dojít k poklesu služebního příjmu. Pokud se tak stane, bude dorovnán,“ slibuje tiskový mluvčí hasičů Petr Kropáček. Jenže hasiči sami tvrdí něco jiného. „Prostě jsme o dva tisíce nenávratně přišli,“ říká jeden z nich.

Ani policisté svoje odbory nešetří. „Prodali nás,“ říká jeden z ochránců zákona. „Do roku 2005 byla naše pozice velmi slabá. Nikdo s námi nic tehdy nekonzultoval,“ brání policejní odbory jejich předseda Milan Štěpánek. Z celkového počtu 65 tisíc policistů jich jeho NOSP zastupuje jen 4300. Zákon ale tehdy projednala Českomoravská konfederace odborových svazů, která je naší největší odborovou centrálou. „Požadavek na odpracování případných 150 neplacených hodin práce přesčas má diskriminační charakter,” upozorňovala hlavní odborářská centrála. Marně.

Nespokojenost mezi pracovníky bezpečnostních sil roste každým dnem. Teď zakládají i nový odborový svaz - Unii bezpečnostních sil. Žádost o jeho registraci již leží na ministerstvu vnitra. Nový svaz by měl vést své členy do veřejných protestů. Současní odboráři ale varují: „Nikdy jsme neměli lepší vyjednávací pozici. Chlapi si neuvědomují, co je možné nebo nemožné vyjednat,“ říká Štěpánek.

1 comment:

Anonymous said...

úvěrová společnost, která mi poskytuje půjčku ve výši 5 000 000,00 USD, když ostatní investoři půjčky zanedbali moji nabídku, ale pan benjamin lee mi poskytl úspěšnou půjčku. Jsou přímo zapojeni do financování půjček a projektů z hlediska investic. poskytují finanční řešení společnostem a jednotlivcům, kteří hledají přístup k fondům kapitálových trhů, mohou vám pomoci financovat váš projekt nebo rozšířit vaše podnikání .. e-mailový kontakt :::: také 247officedept@gmail.com nebo napište na číslo whatsapp na + 1- ( 989-394-3740)