Sunday, February 11, 2007

Služební zákon díl šestý - Skončí třicet policejních ředitelů

Odchod devatenácti policistů hrozí ochromit provoz děčínské policie. Je mezi nimi i okresní policejní ředitel František Pelant. „Nesouhlasím s postupem policejního prezidia ani ministerstva vnitra. Nelíbí se mi jejich politika, podle které jsou policisté, kteří slouží více než třicet let, již neperspektivní. Takoví policisté ale mají největší zkušenosti,“ řekl děčínský policejní ředitel František Pelant. Podle nového zákona by ovšem musel svou funkci opustit nejpozději do roka, nesplňoval by totiž nároky na vzdělání potřebné k jejímu výkonu. „Pokud by si je doplnil, nebyl by žádný problém. Zákon samozřejmě počítá s takovou ochrannou lhůtou,“ říká policejní prezident Vladislav Husák.

Děčínský velitel však není posledním okresním policejním ředitelem, který opouští svou funkci. „Dojde k obměně přibližně čtyřiceti procent okresních policejních ředitelů,“ říká Langer. „U každého půjde o konkrétní důvody,“ vysvětluje a dodává, že „že by si přál celkovou generační obměnu vedení policie.“

Podle průzkumu naší redakce je mezi sto dvaceti okresními a krajskými policejními řediteli skoro polovina předlistopadových policejních kádrů, kteří slouží více než 25 let. Právě jich se bude generační výměna pravděpodobně týkat. Všichni mají za sebou vysokou školu SNB. Ke studiu na ní byli vysíláni příslušníci, kteří po dobu dvou roků úspěšně vykonávali funkci s předepsaným vysokoškolským vzděláním a byli organizováni v komunistické straně. Uchazeči vybraní ke studiu skládali přijímací zkoušky z mateřského jazyka, z ruského jazyka, z marxismu-leninismu a z tělesné výchovy.

Značný počet starých kádrů v policii vadí i některým politikům. „Rozhodně je to špatně! Řada mladých policistů, která prošla novými školami, policii opustila, přitom by mohli tyto lidi nahradit,“ říká senátor Martin Mejstřík.

Seriál vyšel v Deníkách.

No comments: