Sunday, February 11, 2007

Služební zákon díl první - Odešli stovky policistů, odejdou jich tisíce

Stovky policistů odcházejí ze služby díky novému služebnímu zákonu. Hlavním důvodem je snížení platů, které jim prý hrozí díky novému systému platového ohodnocení a zavedení neplacených přesčasů. Policejní prezident říká, že odchod více než 600 policistů očekával. Jenže se zdá, že u očekávaných stovek nezůstane.

„V současnosti je podáno dva a půl tisíce odvolání proti novému zařazení,“ přiznává Husák. Ani toto číslo není však konečné. „Nová právní úprava se týká se to 3 až 5 tisíc policistů,“ přiznává ministr vnitra Ivan Langer, ale dodává, že k obavám není důvod. „Od vlády jsme dostali na mzdy miliardu korun, zbylou půl miliardu jsme dokázali sehnat sami. Platí tedy, že ve skutečnosti dojde k navýšení mezd policistů o 7,5 procenta,“ říká Langer a dodává, že pokud policisté dostávali loni zaplaceno za přesčasy podle předpisů, platy jim porostou.

Řadový policisté s ním však nesouhlasí. „Teď mám plat skoro 28 000, což je nárůst o 3% oproti minulým platům bez přesčasů, ty dělám pořád. Kde je tedy 7,5%, které Langer tvrdá, že nám přidal?“ rozčiluje se jeden z mnoha policistů, co si nepřáli být jmenování.

Policisté však nejsou jedinou skupinou, které se nový služební zákon bolestivě dotknul. „Zaznamenali jsme už i případy platových výměrů u některých velitelů až o sedm tisíc korun,“ líčí situaci u hasičů šéf jejich odborů Vladimír Mühlfeit.

Policisté i hasiči a další bezpečnostní pracovníci tak čekají na první výplatní pásku, ta přijde za pár dní. Pokud se nenaplní sliby ministerstva vnitra, pak ještě v únoru zažijeme první masovou demonstraci policistů. Na její přípravě už pracuje nově vznikající odborový svaz Unie bezpečnostních sborů.

David Jareš, Josef Šlerka

Serial vycházel v Deníkách

No comments: