Sunday, February 11, 2007

Služební zákon díl čtvrtý - Policisté ladili protesty

O krok blíže veřejnému protestu jsou po včerejšku čeští policisté a hasiči. Nejdříve ale svolají celostátní veřejné shromáždění, na kterém společně proberou kritickou situaci v silových složkách a sjednotí svůj postup. Shodli se na tom včera zástupci policejní i hasičských odborů spolu se zástupci Iniciativy, která vyzývá radikálnějším krokům

„Setkání by mělo proběhnout v nejbližších době, zúčastní se ho současná i bývalý příslušníci policie,“ říká současný předseda policejních odborů Milan Štěpánek a dodává, že demonstrace je krajním ale možným řešením. „Stále zůstává řada problémových míst a nejde jen o finance, ale i řadu dalších problémů jako je uzavíráním smlouvy na tři roky s nově přijatými policisty. To platí i pro policisty, kteří už byli přijati v posledních dvou letech,“ vyjmenovává problémy Štěpánek.

Změna se týká přibližně čtyřech tisíc policistů, kteří nastoupili k policii v posledních dvou letech a měli nahradit pět a půl tisíc policistů, kteří od police za stejnou dobu odešli.

„Nastoupil jsem skoro před dvěma lety, chystal jsem se vzít hypotéku a nic z toho nebude, teď mne i s rodinou čeká další rok drahého podnájmu,“ líčí svou situaci mladý východočeský policista. „Zákon už v té době existoval, měli na to policisty upozornit,“ říká Štěpánek. „Úroveň komunikace mezi vedením a policisty je dlouhodobě špatná,“ dodává předseda odborů. S tím ale nesouhlasí Policejní prezídium. „Komunikace s odbory probíhala, probíhá i nadále a probíhat do budoucna bude,“ říká Roman Skřepek a dodává, že prezidium vedlo rozsáhlou vysvětlovací kampaň.

Pokud k předpokládané demonstraci dojde, nebude se týkat jen policistů. „Další zastoupení jsou hasiči, vězeňská stráž, justiční stráž, celníci a BIS,“ říkají organizátoři připravovaných protestů z Iniciativy.

Josef Šlerka, Davida Jareš

Seriál vyšel v Deníkách.

No comments: